Jonathan Ilicki – en erfaren Mythbuster

Foto: Andreas Beronius
Foto: Andreas Beronius

Planeringen för SWEETs17 är i full gång och även i år vill vi slå hål på gamla myter! Har du upptäckt något som görs av gammal vana eller på tveksamma indikationer? Ta då reda på evidensen och skriv en Mythbuster!

Jonathan Ilicki är leg. läkare och jobbar på Akuten på KS Solna. Jonathan är en flitig mythbuster och har varit med tre år i rad. Nedan delar han med sig av sina erfarenheter och tips.

 

Hur fick du idén till din Mythbuster?
När jag började arbeta på akuten tyckte jag att det var konstigt att man skulle göra per rektum på stabila opåverkade traumapatienter som hade lite ont i en axel eller i ryggen. Men i början var jag ny, och jag gjorde det jag hade blivit upplärd. Något halvår senare frågade en patient mig varför vi hade gjort PR och när jag svarade: “för att hitta en allvarlig skada som vi annars skulle missa” insåg jag att jag inte själv trodde på min förklaring. Den helgen pubmed:ade jag lite och såg att det fanns forskning som visade att PR som screening vid trauma var missvisande och onödigt. När SWEETs sedan annonserade om mythbustertävlingen ville jag sprida den kunskapen till andra på andra akutmottagningar

 

Hur lång tid tog det att researcha och skriva?
Det kan ta allt från en timme till två dagar, beroende på hur djupt man vill gräva. Vissa ämnen är lättare än andra – t.ex. går det ofta snabbare att konstatera att det inte finns stöd för något än att sammanställa ett ämne där det finns oerhört mycket litteratur.

 

Hur hittar en lämpliga ämnen för en Mythbuster?
Jag har tidigare grävt i saker som folk har rättfärdigat med “jo men, det vet ju alla” men där jag varit skeptisk. Till exempel att man bör tömma stora urinstämmor långsamt, att antero-posterior elektrodplacering skulle vara bättre än den anterolaterala placeringen, att KOL:are retinerar pga syredrive och att nitro är användbart för att diagnostisera kardiell bröstsmärta.

 

Har du några praktiska tips för att komma igång?
Välj ett ämne som är relevant för dig och för dina patienter – och pubmed:a! Jag skulle rekommendera att göra det själv istället för att gå till en bibliotekarie – det går snabbare, smidigare, och då lär man sig också hur det fungerar. Sikta inte på att göra den mest kompletta litteratursökningen utan börja bara med att se vad du hittar.  Börja quick and dirty och när du hittar något som förvånar dig så gräv vidare i det.

 

Vad var det roligaste med att göra en Mythbuster?
Det är riktigt kul på flera sätt. Litteratursöknigar har lärt mig mycket om att hitta, läsa och värdera studier. Dessutom blir man ödmjuk när man inser hur lite stöd för vi har för mycket av det vi gör i vår kliniska vardag. Och sedan är det också kul att få stenkoll på ett ämne som hjälper dig ge dina patienter bättre vård.

 

 Nu när du vet hur du ska göra så är det bara att sätta igång! Här hittar du årets uppdaterade regler.

 

 Vi ses på SWEETs17!

 

Av: Jonas Willmer