Mythbusters – sjukt kul och viktigt!

img_6560
Anna Blideman vann mythbustertävlingen förra året med sin myt “Ge inte morfin innan läkaren bedömer den akuta buken!” Hon berättar här hur hon kom på idén att skriva en mythbuster och ger sina bästa tips.

 

Vem är du? Vad håller du på med nu och vad har du för planer det närmaste året?
Anna Blideman, 32-årig sjuksköterska som vanligtvis bor i Årsta i Stockholm men just nu är ute på mitt första uppdrag med Läkare Utan Gränser. Jag är på Haiti under 9 månader och jobbar på ett obstetriskt akutsjukhus.
I november kommer jag hem och då hoppas jag kunna gå tillbaka till min gamla arbetsplats på akuten på St Göran i Stockholm men till våren är planen att läsa ”tropical medicine” i väntan på nästa  uppdrag som gärna får bli i DRC.

Hur fick du idén till din Mythbuster?
Jag tycker att jag nästan dagligen funderar över saker som enkelt skulle kunna förbättras men det finns inte så mycket möjlighet att göra någonting med det. När jag fick höra om mythbusters tyckte jag det lät som en sjukt kul och viktigt grej.
Min mythbuster, om en inte kan ge morfin till patienter med buksmärta, baserades ju mycket på min egen frustration över att sitta vid kirurgdisken och neka patienter smärtstillande och försvara det för patienterna även fast jag inte tror på det själv.

Vad tror du att din Mythbuster har haft för effekt på svensk sjukvård?
Jag vet inte om min mythbuster i sig förändrat så mycket men jag tror att tävlingen och uppmärksamheten kring alla mythbusters kan förändra och inspirera till kritiskt tänkande inom svensk sjukvård.
Jag har länge saknat ett forum för diskussion och information om ny evidens, framförallt för sjuksköterskor. Om en inte är aktiv själv skulle en teoretiskt sett kunna ha lärt sig någonting på utbildningen för 20 år sedan och fortsätta med samma praktik även fast evidensen ändrats sedan länge. Jag tror att mythbusters på ett lättsamt sätt kan bidra till en diskussion om hur vi bäst behandlar våra patienter, men också varför.
Hur lång tid tog det att researcha och skriva?
Det tog ett tag, men mest för att det var så intressant så jag hade svårt att fokusera på endast ett ämne. Därför blev det också två mythbusters…

Hur hittar en lämpliga ämnen för en Mythbuster?
Det finns ju som sagt mycket som kan förändras och förbättras eller som har lite diffus evidens-bas inom svensk sjukvård. Allt sånt som en stöter på i det dagliga arbetet kan bli en potentiell mythbuster.

Har du några praktiska tips för att komma igång?
Börja där du står; vad som irriterar dig, eller vad du tänker skulle kunna gå att göra annorlunda? Sen är det bara att börja googla..Vad var det roligaste med att göra en Mythbuster?
Att får teori till praktiken.Och att få känslan av att saker går att förändra även inom gigantiska organisationer som svensk sjukvård. Jag har tänkt på det mycket nu även i mitt arbete på Haiti, det är lätt att skriva protokoll men det är sjukt svårt att nå ut med ny information och ändra folks vanor. Om en mythbuster kan bidra till att någon får upp ögonen för ett nytt förhållningssätt så är ju det värt hur mycket som helst!
 Nu när du vet hur du ska göra så är det bara att sätta igång! Här hittar du årets uppdaterade regler.
Vi ses på SWEETs17!

 

 

Av: Jonas Willmer